Kunstwerk van Michael de Beus

Kunstwerk van Michael de Beus

Captain Morgan Express geeft zich bloot

Naked to The Nipple is de titel van het nieuwe album van Captain Morgan Express.  De opvolger van het goed ontvangen debuutalbum Fistful of Dirt is een registratie van het unplugged optreden op het Nieuwjaarsduik Festival begin dit jaar in Utrecht. Daar waar de kapitein tot op heden bekend om zijn ongepolijste blues, toont hij in deze akoestische setting zijn fijnbesnaarde kant.

De stap van zwaar versterkt naar stekkerloos optreden verliep niet zonder slag of stoot. “Ik was toch wel gewend geraakt aan die muur van geluid. De eerste keer dat we unplugged speelden, voelde ik me vreselijk naakt op het podium. Ik was blij dat mijn kistje mondharmonica’s op kruishoogte voor mijn neus stond”, knipoogt zanger/blues harpist Johnny ‘Boy’ Brouwer. Het eerste akoestische optreden van Captain Morgan Express vond plaats in de tent waar Naked to The Nipple is opgenomen, het Utrechtse café Willem Slok. Johnny ‘Boy’ Brouwer: “Dat was toen echt New Orleans aan de gracht. Het was een tropische lentedag in mei en we speelden als straatmuzikanten op het terras. Op laag volume spelen vergroot onze optreedmogelijkheden enorm. We spelen nu in de meest intieme gelegenheden, zoals whisky proeverijen, obscure platenzaken en dameskapsalons, al blijven we natuurlijk ook graag vol gas elektrisch optreden”.

Op de vraag waar de titel Naked to The Nipple op slaat, houdt Johnny een warrig betoog. “Nou, de naam van de kroeg is Willem Slok en slok in het Engels is nip, maar dat bekt voor geen meter en nipple wel. Naakt, omdat we onszelf muzikaal tot op het bot bloot geven”. Het album is te beluisteren op o.a. Spotify, Deezer en iTunes.

 

Ahoy Lieverdjes,

Stel je eens voor, jij samen met je snoesje struinend tussen bakken vol vinyl, de lp’s glijden langzaam langs je vingertoppen en in je andere hand schommelt een glas gin tonic met een vers schijfje komkommer. Op de achtergrond klinkt de kerstblues van Captain Morgan Express.

Tuurlijk, de kapitein draaft nu een beetje door, maar hoe knus zou het zijn om zo, samen met je dierbaren, kerstmis te vieren in de aanwezigheid van het paard van Sinterklaas en Rudolf het Roodgeneusde Rendier?

Komt allen tezamen bij Muziek Staffhorst Vinyl op vrijdag 21 december. Tussen 17.00 en 19.00 uur brengen wij een geanimeerde, akoestische kerstshow ten gehore. De bijgevoegde videoclip is een intiem voorproefje van wat komen gaat.

Verspreid dit nieuws aan je digitale dierbaren, laat het sneeuwballen … qua in de olievlek.

De zalige kapitein

Captain Morgan Express speelt thuis

Komende maanden speelt de Utrechtse formatie Captain Morgan Express vier thuiswedstrijden op rij. Gezien de voorliefde van de band voor bluesmuziek en de Utrechtse flora is de tour gebombardeerd tot Backyard Blues Parade.

“Ja, we hebben wel iets met bloemetjes en bijtjes. Het idee voor deze band is geboren tijdens het Roots in the Park Festival, De Stadstuin is onze thuisbasis en gin tonic met een vers blaadje mint is ons favoriete recept. Dat kun je toch geen toeval meer noemen!” knipoogt zanger/blues harpist Johnny ‘Boy’ Brouwer. “We spelen maar al te graag in Utrecht. Optredens in tenten als Willem Slok, Kanaalzicht en Azotod zijn uiteindelijk de springplank geweest naar festivals en bluesroutes in de rest van het land”, aldus Johnny.

De vier optredens kennen ieder hun eigen sfeer en karakter. Een Oranjegezind kroegoptreden tijdens Koningsnacht in Tapperij Thijs, de openlucht festivals Buurten bij Kanaalzicht en American Day en als afsluiter een akoestische gig in de winkel van Vinyl Staffhorst. “In het najaar gaan we een nieuw album opnemen en mogelijk ook een korte tour doen door Duitsland, maar eerst lekker onze eigen achtertuin omploegen en het thuispubliek zomerklaar stomen”, kondigt Johnny aan.

 Backyard Blues Parade

v  do 26 april: Tapperij Thijs KoningsNacht

v  za 2 juni: Festival Buurten bij Kanaalzicht

v  zo 3 juni: American Day Julianapark

v  vr 13 juli: Staffhorst Vinyl Instore Live Unplugged

Captain Morgan Express - Backyard  Blues Parade.jpg

 

 

2017-12-16 11.51.56.jpg

Captain Morgan Express maakt vuile handen

Fistful of Dirt is de titel van het kersverse album van Captain Morgan Express. Het album bevat twaalf nummers, variërend van swingende shuffles en opzwepende Bo Diddley beats tot rauwe blues a la The Red Devils. IJland Studio, bekend van o.a. Cuban Heels en T99, tekende voor de mix en mastering. Onlangs serveerde Captain Morgan Express al een voorproefje door de lancering van Catfish Blues (inclusief YouTube-clip) en Tried to Call You.

Fistful of Dirt is het tweede album sinds het ontstaan van Captain Morgan Express. “Gelijk nadat we in 2014 de EP Urban Cowboy hadden uitgebracht, stonden we op het Texel Blues Festival. Dat was een fantastisch start,” vertelt zanger/bluesharpist Johnny ‘Boy’ Brouwer enthousiast. Na Texel Blues speelde Captain Morgan Express op vele bluesroutes en –festivals in Nederland en onlangs trakteerde de band onze zuiderburen op een optreden in Antwerpen. “Iets nieuws opnemen kwam er gewoon niet van. We zijn afgelopen jaren druk geweest met repeteren en optreden. Het goede nieuws is dat we op basis van de reacties van het publiek bij optredens, wel makkelijk tot een selectie van onze beste nummers zijn gekomen.”

Om het originele, ongepolijste bandgeluid natuurgetrouw op de plaat te krijgen, koos de Utrechtse bluesformatie er voor het album in de eigen oefenruimte op te nemen en bij de mix zo dicht mogelijk bij het live geluid te blijven. “De opname omstandigheden waren ideaal voor de blues,” verklapt zanger/bluesharpist Johnny ‘Boy’ Brouwer, “een uit de hand gelopen feestje de avond ervoor gevolgd door een massieve kater en een paar oude vrienden die ongepland de oefenruimte binnen vielen. De sfeer tijdens de opnames was daardoor heel relaxed en we speelden met de juiste mix van ontspanning en bezetenheid. Je wilt je gasten toch even laten horen wat je in huis hebt. De up tempo nummers, zoals Mellow Down Easy en Catfish Blues, klinken daardoor lekker broeierig.”

Het complete album is te vinden op o.a. Spotify, Deezer I-Tunes en is als cd te bestellen op de shop pagina van Captain Morgan Express.

2017-10-29 23.53.24.jpg

Bourbon, Blues & Bites in De Stadstuin 

Dat whisky en blues een uitstekende combinatie is, weten ze in New Orleans maar al te goed. In de juke joints wordt er, onder het genot van whisky uit eikenhouten vaten en een goed doorbakken steak, strak op los gemusiceerd. Bar Stadstuin lanceert nu ook dit beproefde Amerikaanse concept in Utrecht.

Live blues wordt verzorgd door de Utrechtse band Captain Morgan Express. BluesMagazine schreef over hun laatste album Fistful of Dirt: “wat een energie, wat een feest, wat een band!” Ook de optredens worden positief ontvangen: “Captain Morgan Express is een voortreffelijke live band en ze doen hun naam als the hardest hip shakers volledig eer aan.”

FullSizeRender (3).jpg

Om ook jouw hips te laten shaken, schenkt Norbert Tebarts van Whisky4all waanzinnige bourbons en ryes, die je het gevoel geven dat je in ‘the greatest country in the world’ bent. Reken naast de usual suspects op een aantal bijzondere flessen, waarvoor je normaal gesproken ook écht de oceaan over moet steken.

Bourbon, Blues & Bites vindt plaats op zondag 29 oktober van 16.00 uur tot 20.00 uur, op locatie De Stadstuin, Europalaan 20. De toegang is gratis.

Festival Colours, Julianapark Utrecht, 2017

Festival Colours, Julianapark Utrecht, 2017

Fistful of Dirt Tour 2017

Ter promotie van het nieuwe album Fistful of Dirt tourt Captain Morgan Express in augustus en september door het land. Zie 'Optredens' voor de details en check het album op o.a. Spotify, Deezer en I-Tunes.

Captain Morgan Express trekt de rode schoenen aan

 Onlangs serveerde Captain Morgan Express de tracks Catfish Blues en Tried to call you als voorproefje van hun nieuwe album. Nu is er ook een videoclip van het nummer Catfish Blues viraal gegaan. In de clip geeft de Amsterdamse danser Bruno de Beus gehoor aan de oproep van David Bowie; ‘put on your red shoes and dance the blues’.

Het idee voor een dansclip ontstond niet geheel toevallig. Zanger/bluesharpist Johnny ‘Boy’ Brouwer: ‘Bij onze optredens wordt er flink geswingd. Het leek ons gaaf om de dansbaarheid van onze muziek in de videoclip terug te laten komen.’ De Amsterdamse danser Bruno de Beus werd benaderd voor de klus. Bruno: ‘Ik hou zelf ook van blues. John Lee Hooker en The Red Devils zijn mijn favorieten. Toen ik Catfish Blues voor het eerst hoorde, viel me gelijk de lekkere, up tempo groove op. Normaal dans ik meer hiphop en die snelle beat van Catfish was wel een uitdaging voor mij!’

De clip is geschoten op verschillende locaties in Amsterdam en is grotendeels geïmproviseerd. Bruno: ‘In de clip zie je verschillende moves uit de Lindy hop en de Rock & roll. Deze twee dansstijlen en The Nicolas Brothers, met hun snelheid en geweldige flow, waren mijn inspiratiebronnen voor deze improvisatie.’

 

Captain Morgan Express serveert rauw voorgerecht

Als voorproefje van het aanstaande album lanceert Captain Morgan Express twee tracks: Catfish Blues en Tried To Call You. Beide nummers zijn inmiddels te vinden op Spotify en Deezer. IJland Studio verzorgde de mix en mastering.

Direct na de Long Island Tea Tour besloot de Utrechtse bluesband Captain Morgan Express met een nieuw album aan de slag te gaan. “Over de eerste opnames waren we zo enthousiast, dat we niet konden wachten deze de ether in te slingeren,” aldus zanger/bluesharpist Johnny ‘Boy’ Brouwer. “Vanwege de gruizige sound van bands als Cuban Heels en T99 wilden we heel graag met IJland Studio samen werken en dat bleek een gouden greep. De eerste versie was gelijk bingo; een rauwe, ongepolijste mix die prettig in het gehoor ligt. Catfish Blues is typerend voor ons repertoire, een hypnotiserende riff met een zompige moerasbeat”.

Het tweede nummer dat Captain Morgan Express uitbrengt is Tried To Call You, waarvan de originele versie dateert uit begin jaren negentig. “Tried To Call You is letterlijk en figuurlijk een heel ander verhaal. Het gaat over de ultieme poging van een bedlegerige beller zijn liefje weer voor zich te winnen”. Het nieuwe album wordt rond de zomer verwacht. Ook wordt gewerkt aan een videoclip bij het nummer Catfish Blues.