BLUESMAGAZINE RECENSIE: CAPTAIN MORGAN EXPRESS - NAKED TO THE NIPPLE

Tekst: Peter Marinus

Dat een unplugged album al lang niet meer betekent, dat je dan met een gezapig album te maken hebt, bewees het ‘Naked Truth’ album van Golden Earring in het verleden al.

Ook de Utrechtse band Captain Morgan Express heeft nu een unplugged album uit, live opgenomen in het Utrechtse Café Willem Slok. Deze band stond al bekend als “the hardest hip shakers” en bewijst met dit album dat ze ook akoestisch behoorlijk energiek klinkt. De band bestaat uit Johnny “Boy” Brouwer (zang, harmonica), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (bas) en Frank Boot (drums), aangevuld met Pieter Zwerver (gitaar). Dit is hun tweede album na het album ‘Fistful Of Dirt‘ en het album staat vol met zeven covers.

Te beginnen met een cover van het Amos Milburn nummer Chicken Shack Boogie, waarvan de band dus dacht dat het om een Rod Piazza nummer ging. Door het rauwe harmonicaspel van Johnny Brouwer, die er behoorlijk op los brult en het spetterende akoestische gitaarwerk klinkt deze versie inderdaad behoorlijk energiek. Dat geldt ook voor het lui pompende In The Middle Of The Night waarin de harmonica beurtelings hard scheurt en pompt. Icepick’s Confession is bekend van the James Harman Band. De schroeiende harmonica steelt wederom de show in dit lui stuwende nummer. Congo Square werd geschreven door Sonny Landreth en de van origine New Orleans klanken zijn in deze Utrechtse versie teruggebracht tot een lui swingend nummer waar een gypsy jazz luchtje aan zit door het fraaie akoestische ghitaarwerk. Sonny Boy Williamson’s Checkin’ Up On My Baby pompt lekker rauw met subtiel gitaarwerk en een uiterst rauw huilende harmonica. Catfish Blues is natuurlijk bekend van Muddy Waters en klinkt in deze versie haast funky. De afsluiter is de ruim tien minuten lange boogie Hipshake, ook Wel bekend als “Shake Your Hips” van Slim Harpo.’ In deze energieke boogie wordt de band aan het publiek voorgesteld.

The Captain Morgan Express bewijst met dit album dat ze ook akoestisch behoorlijk overtuigend klinkt. Dus zijn ze in de buurt…akoestisch of elektrisch….ga ze bekijken en beluisteren!!!

ROOTSTIME RECENSIE: CAPTAIN MORGAN EXPRESS – FISTFUL OF DIRT

Captain Morgan Express is een bluesband uit en geboren in Utrecht. Ze laat zich inspireren door de Red Devils, The Hoax en Sean Costello en ze “mengt zompige moerasklanken uit New Orléans met stadse geluiden uit Chicago en delta blues uit het diepe zuiden. Swingende shuffles worden afgewisseld met opzwepende beats en hypnotiserende voodoo vibes…” (tot zover de Facebook info).

Johnny 'Boy' Brouwer (zang, blues harp), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (bas) & Frank Boot (drums) maken van de Captain Morgan Express vooral een opwindende live band. In 2014 brachten ze de EP ‘Urban Cowboy’ uit. In het voorbije jaar namen ze in Utrecht in hun eigen vertrouwde repetitie ruimte hun eerste studio album op. ‘Fistful of Dirt’ is een recht aan recht toe blues album met twaalf afwisselende, bijna live klinkende nummers. Het album werd door fans en pers enthousiast ontvangen. Wat het resultaat is ervaar je al vanaf de opener ”Steady Driving Man”, waarin “Boy” Brouwer al erg gedreven tekeer gaat. Frank Boot trekt ”Mellow Down Easy” op gang en in ”How in the Devil” is dit Hans Gerrietsen’s gitaar. Wil je je nog meer laten gaan, dan is er ”Don’t Turn Me In”, ”Out of Sight” of de afsluiter ”Call My Job”.

Onder het motto “gewoon goede blues” slaagt de Captain Morgan Express erin om op hun debuut ‘Fistful of Dirt’ hun live reputatie te archiveren. Het album is een prima kans om deze band kennis te maken en van de smaakmakende blues energie van dit viertal te proeven. 

In het najaar gaat Captain Morgan Express een nieuw album opnemen en mogelijk ook een korte tour doen door Duitsland, maar eerst “lekker onze eigen achtertuin omploegen en het thuispubliek zomerklaar stomen”, kondigt Johnny “Boy” aan. Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de band!

Eric Schuurmans

www.rootstime.be

BLUESZINE RECENSIE: Captain Morgan Express – Fistful Of Dirt

Eric Campfens | 26 augustus 2017

Captain Morgen Express is een bluesband uit Utrecht, die drie jaar geleden lof oogstte met hun EP “Urban Cowboy” en sindsdien met hun optredens. De band bestaat uit Johnny ‘Boy’ Brouwer (zang, bluesharp), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (bas) en Frank Boot (drums). Wat geboden wordt is een combinatie van boogie en blues, zowel dat uit het diepe zuiden van de VS als uit Chicago.

Onlangs is het eerste album van Captain Morgan Express verschenen met de titel “Fistful Of Dirt”. Op deze cd treffen we twaalf nummers aan, die zich allemaal in het hierboven genoemde genre blijven. In de bij de cd meegeleverde informatie lees ik dat de opnamen zijn gemaakt in de eigen Utrechtse oefenruimte. Het resultaat is dat de nummers hierdoor puur klinken en dicht bij het livegeluid blijven. En ik denk dat dit livegeluid ook de kracht van de band is: spontaan en puur, geen fratsen, gewoon goede blues en boogie. Op de website staat dat zij zich hebben laten loodsen door de Red Devils, The Hoax en Sean Costello. Zelf wil ik daar nog graag een naam aan toe voegen. Zeker de boogienummers met het samenspel tussen gitaar en bluesharp doen mij denken aan de vroege Livin’ Blues. Luister bijvoorbeeld maar eens naar “Catfish Blues”. Ik vind dat Captain Morgan Express met “Fistful Of Dirt” een prima cd hebben gemaakt, dat een uitstekend visitekaartje vormt voor de band. Er is voldoende te genieten met de uitstekend uitgevoerde en opwindende nummers. Grote klasse. (eigen beheer)  (7,5/10)

BLUESMAGAZINE Recensie: Captain Morgan Express – Fistful Of Dirt

Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 14 juli 2017

Tekst: Bennuman

Bij het inlezen voor deze recensie kwam ik uiteraard de review van mijn collega Patrick Struijker Boudier tegen uit 2014 waarin hij schrijft dat hij hun eerste EP ‘Urban Cowboy’ een redelijk begin vond, dat zij zeker potentie hebben maar dat de opwindende sfeer van hun live optredens nog niet helemaal over kwam. Ik heb daarom ook hun EP nog even beluisterd en ik kan zeggen: “Patrick, je kan opgelucht adem halen en rustig gaan slapen: het nieuwe album van Captain Morgan Express genaamd ‘Fistful Of Dirt’ is een steengoed album geworden”. Je kan duidelijk horen dat ze naar elkaar toe gegroeid zijn en meer ervaring hebben opgedaan. Het is geen live album en ik weet ook niet hoe het is opgenomen (ben daar wel nieuwsgierig naar), maar het klinkt alsof het zoveel mogelijk live in de studio is opgenomen.

Captain Morgan Express is een Utrechtse bluesband en bestaat uit Johnny ‘Boy’ Brouwer (zang en bluesharmonica), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (Bas) en Frank Boot (drums). De zang van Johnny is sterk, krachtig, heeft een ruim bereik en gromt lekker, zijn spel op de bluesharp jankt en scheurt en zweept de muziek op, lekker! Phil en Frank vormen een stevige basis die ook zorgt voor een ‘opdrijvend’ effect van de muziek, en ja, Hans de gitarist, hij kan echt spelen. Hij kent zijn instrument zo door en door dat hij emoties kan omzetten in klanken van zacht tot venijnig, van juichend tot droevig.

Als ik deze band nu hoor op hun nieuwe album en ik bekijk de recente YouTube filmpjes, dan vraag ik mij af waarom zij niet op veel meer podia staan. Waarschijnlijk moet het besef nog komen bij een breder publiek, maar lang zal volgens mij niet duren.

Het album ‘Fistful Of Dirt’ bestaat uit twaalf nummers. Stuk voor stuk prima, goed geproduceerd met een mooie balans en afwisselend gerangschikt zodat het geen moment verveelt. Ik kan je alleen maar aanraden dit album snel te gaan beluisteren en als je een echte blues-liefhebber bent, dan ben je om. Wat een energie, wat een feest, wat een band!

Kunstwerk: Michael de Beus

Kunstwerk: Michael de Beus

CAPTAIN MORGAN EXPRESS SCOORT VIERDE PLAATS IN BLUES ALERT DUTCH TOP 100

Hip Shake van Captain Morgan Express staat op de vierde plaats in de Blues Top 100 Allertijden. Cuby & The Blizzards en King of the World bezetten de podiumplaatsen. Naast Hip Shake staan er nog vier nummers van Captain Morgan Express in de Top 100.

https://www.facebook.com/bluesalertdutchtop100/posts/1512796842082058

Ook 6e editie van Bluezotod doorslaand succes

Geplaatst op 23 mei 2016, VARNWS.NL

DE MEERN. Als vast onderdeel van de muzikale agenda in de Azotod was het afgelopen zaterdag de beurt aan JJ Sharp en Captain Morgan Express. Ook deze avond was het enthousiaste publiek weer in een opperbeste stemming om zich te laten verrassen door 2 steengoeie bands.

Op het kleine podium opende de Utrechtse band Captain Morgan Express de avond met opzwepende blues met duidelijke invloeden vanuit de Chigaoblues, waarbij zanger en bluesharpist Johnny “Boy” Brouwer van meet af aan liet zien in een uitstekende vorm te steken.

Hiermee was het publiek direct in de juiste stemming, en mocht na de openingsset de gelouterde Jan Scherpenzeel met zijn band JJ Sharp op het grote podium het stokje overnemen. Met al zijn ervaring en een uitstekende band, met een zeer swingende saxofoon!, werd de avond voortgezet met onvervalste recht toe recht aan blues. Zanger en bluesharpist Jan Scherpenzeel was met zijn 45 jaar aan ervaring in de blues in staat om de sfeer die er na de Captain Morgan Express al goed in zat probleemloos vast te houden.

De avond werd met na nog 2 weergaloze sets van beide bands afgesloten met de Captain Morgan Express die om 1.30 de “MOJO” nog volop aan het werk hadden! Al met al wederom een topavond in de Azotod, en het enthousiaste bluespubliek mag zich na de zomerse rustperiode gaan opmaken voor nog drie fantastische avonden, met als eerste avond 17-9-2016 waarbij Howling Stone en Thomas Thousant zullen zorgen voor weer een avond vol topmuziek en gezelligheid.

Foto's : Alex van Empel

 

http://www.bluesmagazine.nl/verslag-blues-tour-groningen-28-februari-2015/

https://www.flickr.com/photos/128862170@N02/sets/72157651179616115/

Blues Tour Groningen 2015 - Captain Morgan Express – Cafe Mulder
28 februari 2015

Tekst en foto: Han van Oosten

De blues is van alle tijden. Het zit in ons en zal nooit verdwijnen. Je hebt het, je krijgt het en het laat je nooit meer los. Het kan je wild maken, ontroeren, verstoren, is rauw en bot. Het kan wreed klinken en soms maakt het je verrot. Gedurende je leven neem je afstand. Is het wel hip genoeg? Of ging het te stroef? Maar dan keer je toch terug. Het zit in ons. Die groove. Die sound. De liefhebbers. Back to the bone. For sure. You are not alone.

Bluestour-by-Han-van-Oosten-125x125.jpg

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Inmiddels alweer de zevende editie van the one and only Blues Tour Groningen. Dertien locaties onderhand in het hartje van de Groninger binnenstad vanaf 21.00 uur tot en met klokslag 1.00 uur precies. Twee toplocaties zijn er dit jaar toegevoegd aan het arsenaal van organisatoren Wim Angerman en Joris van Berkel. De animo onder de café-eigenaren voor dit enerverende gebeuren in de binnenstad van Groningen bleek dit jaar enorm groot te zijn. De blues leeft!

Captain Morgan Express bij café Mulder. Heerlijke gitaarsound. Wat een drive heeft de gitarist. Top. De zang is goed verzorgd. Dito lekkere harpsound. Een hoog Red Devils gehalte. Alles bij elkaar geen lege noten rammelaars. Strak spelen, dan komt de rest vanzelf. Kunnen ze zelfs grote evenementen mee dragen.

 

http://www.bluesmagazine.nl/recensie-captain-morgan-express-urban-cowboy-ep/

Captain Morgan Express – Urban Cowboy EP
Release datum: 2014. Eigen beheer

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Lester Butler mag dan inmiddels al ruim 15 jaar dood zijn, zijn muzikale erfenis waart nog steeds rond. De Utrechtse bluesband Captain Morgan Express is onmiskenbaar beïnvloed door de zanger/bluesharpist van o.a. de Red Devils, zo is te horen op hun debuut EP.

Captain Morgan Express bestaat uit Johnny ‘Boy’ Brouwer (vocals, bluesharp), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (bas) en Frank Boot (drums). De bandleden zijn afkomstig uit o.a. de bluesbands Boss Hogg en Trouble No More en speelt in de traditie van de Chicagoblues, gecombineerd met scherp bluesharpspel in de stijl van Lester Butler.

De EP Urban Cowboy is in april van dit jaar opgenomen op het Utrechts conservatorium en heeft drie tracks. Bones is een bluesrocker met een lekker hakkelend ritme. Met Hip Shake, een cover van Slim Harpo, kun je eigenlijk niet de mist in gaan en dat doet Captain Morgan Express dan ook niet. Een erg fijne bluesexplosie met prima jankend bluesharpspel. I’m a Ram tenslotte, een cover van Al Green van zijn album Al Green Gets Next to You uit 1971, krijgt een lome swampblues uitvoering.

Urban Cowboy is een redelijk begin van de Utrechtse band. Potentie hebben ze zeker, maar de opwindende sfeer van hun live-optredens (zoek even op YouTube voor bewijs) komt nog niet helemaal over op deze EP.

Geweldige afsluiting Bluesroute Maarssen

zondag 07 sep. 2014 16.51 uur | laatst gewijzigd: zondag 07 sep. 23.34 uur | auteur: Jan van Dam

Met een spetterend optreden van de Captain Morgan Express, is de editie van de Bluesroute Maarssen 2014 zondagmiddag bij café Unique afgesloten.

De echte liefhebbers van de Blues waren niet voor niets naar café Unique in Maarssenbroek gekomen. Het café en terras, gevuld met echte liefhebbers van de Blues, kon genieten van een blues zanger omlijst door geweldige gitaarsolo’s, voortreffelijk spel op de mondharmonica en ondersteund door een strak ritme sectie: The Captain Morgan Express. Eigenaar van Cafe Unique  Dennis Brill: “Volgend jaar weer de afterparty van de Bluesroute Maarssen bij café Unique in Maarssenbroek.

captain morgan express - 1 retro.jpg